+36 70 275 3450 vivienrubos92@gmail.com

A bőr az emberi test legnagyobb szerve, és rendkívül fontos szerepet játszik abban, hogy egészségesen és jól érezzük magunkat

A bőrminőség és textúra az életkorral, környezeti tényezőkkel és genetikával változhat.

A bőrminőség és textúra az életkorral, környezeti tényezőkkel és genetikával változhat.

Ez a cikk bemutatja, hogy milyen módszerek állnak rendelkezésünkre a bőr textúrájának javítására és megőrzésére

A bőr szerkezete

A bőr három fő rétegből áll: az epidermisből (a legkülső réteg), a dermisből és a subcutisből (a legbelső réteg). Mindegyik rétegnek sajátos szerepe van a bőr általános működésében.

Az epidermis legfelső rétege, a szaruréteg, feladata a mérgező anyagok, baktériumok és a folyadékvesztés elleni védekezés. A szarurétegben találhatóak a verejtékmirigyek pórusai és a faggyúmirigyek nyílásai is.

A dermis a bőr középső rétege, amely vastag, rugalmas, és erős. Ez a réteg tartalmazza a bőr fontos strukturális alkotóelemeit, mint a kollagének és elasztikus rostok.

A bőr legbelső rétege, a subcutis, a testet kipárnázza és szigeteli, ezenkívül itt találhatóak a zsírsejtek, kollagén rostok, és vérerek.

A bőr változása az életkorral

Ahogy öregszünk, a bőrünk is változik. A faggyúkiválasztás serdülőkortól kezd növekedni, és 30-40 éves korban éri el a csúcspontját. A bőr textúrájának változása 20 éves kortól jelentősen megnövekszik, és a bőr felületi érdessége növekedésével függ össze.

A pigmentáció 20-30 éves kortól kezd jelentősen növekedni, elsősorban az ultraibolya sugárzás okozta túlzott melanintermeléssel összefüggésben.

A ráncok 30-40 éves kortól jelentősen megnövekednek, tükrözve a bőrszerkezetben bekövetkezett változásokat. A bőr öregedése súlyosan befolyásolja az egészséget és a szépséget.

A bőr öregedésének késleltetése

A bőr öregedését számos tényező befolyásolja, beleértve az oxidatív stresszt, a mitokondriális DNS-mutációkat, a DNS-károsodást, a telomerek rövidülését és a hormonális változásokat.

A bőr öregedésének késleltetése érdekében a kozmetikumok fontos szerepet játszanak.

Napvédelem

Az ultraibolya sugárzás okozta fotoöregedés a bőr öregedésének legfontosabb oka. A fényvédő krémet be kell építeni a mindennapi rutinba még felhős napokon is, vagy ha otthonról dolgozunk, mivel az ablakokon keresztül beszűrődő napfény is hatással lehet a bőrére.

Válasszon legalább 30-as fényvédő faktorú (SPF) széles spektrumú fényvédőt, és vigye fel az arcára, a fülére, a nyakára és a mellkasára.

Hidratálás

A bőr hidratáltságának fenntartása jelentősen javíthatja annak textúráját. A hidratálókrém napi kétszeri használata növeli a bőr víztartalmát és helyreállítja a bőr védőrétegét, ezáltal simábbá varázsolva a bőrt.

A hidratálókrém kiválasztásakor olyan kulcsfontosságú összetevőket ajánlott keresni, mint a hialuronsav vagy a ceramidok, melyek természetesen megtalálhatók a bőrben.

Antioxidáció és anti-glikoziláció

A kozmetikában legszélesebb körben alkalmazott antioxidáns módszer az antioxidáns összetevők kiegészítése, főként a C-vitamin, E-vitamin, koenzim Q10, és mások.

A kozmetikumok antioxidáns hatása hatékonyan képes megakadályozni a szabad gyökök által kiváltott glikozilációt.
A B6-vitamin, a karnozin, a floretin és a phlorizin kozmetikumokhoz való hozzáadásának fő célja az aktív karbonil megkötése, hogy ellenálljon a glikációnak.

Kollagén szintézis és védelem

A kollagén termeléséhez néhány hatóanyag részvétele és promóciója szükséges. A C-vitamin, a Centella asiatica kivonat, a fitoösztrogének és a barna alga kivonatokat gyakran adják hozzá a kozmetikumokhoz a fibroblasztok aktivitásának elősegítése és a kollagén szintézis fokozása érdekében.

Fokozza a sejtek vitalitását

Az A-vitamin és származékai, a B5-vitamin és az allantoin a kozmetikumokban képes behatolni a bőrbe és befolyásolhatja a sejtek vitalitását.

Közülük az A-vitamin, más néven hámsejtek szabályozója, a bazális sejtek vitalitásának fokozására szolgál, és széles körben alkalmazzák a kozmetikában.

A rossz bőrtextúra okai

A texturált bőr általában az elhalt bőrsejtek felhalmozódása a felszínen, vagy olyan állapot, mint a pattanások vagy ekcéma. A genetika, a nap által okozott károk, a kiszáradás, a diéta és a dohányzás szintén hozzájárulhatnak a bőr rossz szerkezetéhez.

A bőr textúrájának javítása

C-vitamin szérum alkalmazása

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely bizonyítottan javítja a bőr textúráját és ragyogóvá teszi azt. Ezt naponta használhatja – csak ügyeljen arra, hogy fényvédővel együtt, mivel a C-vitamin napérzékennyé teheti a bőrt.

Mindennapi fényvédő krém használata

A fényvédő krém minden napjának használata hatékonyan megelőzi a bőr textúrájával kapcsolatos problémákat és az ultraibolya (UV) sugarak által okozott napkárosodást.

Napi hidratálás

A bőr hidratáltságának fenntartása jelentősen javíthatja annak textúráját.

TŰS MEZOTERÁPIA KEZELÉS

Ennek segítségével a lehető legmélyebbre tudjuk juttatni a hatóanyagokat, emellett pedig a több 1000 micro tűszúrás készteti a bőrt a sejtszintű megújulásra.

Beindul a kollagénszintézis, javul a bőr struktúrája, a látvány azonnali ránctalanítást és hosszú távú megújulást eredményez bőrödnek!

Összefoglalás

A bőr textúrájának megőrzése és javítása sokféle módszerrel elérhető, beleértve az egészséges étrendet, a kozmetikai termékek alkalmazását és a különböző bőrápolási kezeléseket.

Mindemellett fontos a bőr állapotának rendszeres ellenőrzése, és szükség esetén kozmetikushoz fordulni. A bőr egészséges állapota nem csak a szépségünket, hanem általános egészségünket és jólétünket is befolyásolja.