+36 70 275 3450 vivienrubos92@gmail.com

A serdülőkor minden fiatalt kihívások elé állít

Az akne, a pattanásos bőr, az egyik leghétköznapibb probléma, amellyel a tinédzserek szembesülnek

Az akne, a pattanásos bőr, az egyik leghétköznapibb probléma, amellyel a tinédzserek szembesülnek

Miközben a hormonális változások a testben zajlanak, a bőr is jelentős átalakuláson megy keresztül. Az eredmény gyakran az akne, más néven pattanásos bőr. De miért alakul ki az akne?

Az akne kialakulásának oka

Az akne kialakulásának alapvető oka a faggyúmirigyek túlzott működése. A serdülőkorban bekövetkező hormonális változások fokozzák a faggyútermelést a bőrben, ami a pórusok eltömődését eredményezi.

Az elhalt hámsejtek és a faggyú együtt gátolják a pórusok szabad légáramlását, ami a mitesszerek kialakulásához vezet.

A pattanások és az akne nem csak esztétikai problémát jelentenek, hanem gyakran önértékelési zavarokat és szorongást is okoznak a serdülőkorban

A helyzet súlyosbodik, ha a faggyúmirigyek kivezető nyílása nem csak eltömődik, hanem be is gyullad, ami a baktériumok, vagy ritkábban gombák bejutását eredményezi a mirigyekbe.

Ez nagyon könnyen megtörténhet, ha nem megfelelően tisztított kézzel nyomkodjuk a mitesszereket. Ilyenkor komolyabb akné is kialakulhat, ami fájdalmas csomó képződését okozza, ami hólyagot képez.

Ha ez megtörténik, a kezelésre különös figyelmet kell fordítani, ellenkező esetben a gyulladás után heg is maradhat.

A kamaszkor és a bőr

A kamaszkorban a bőr gyakran zsírossá válik a hormonok hatására, és emiatt számos bőrprobléma alakulhat ki. A pórusok rendszeres és megfelelő kitisztítása nagyon fontos, hogy ne alakuljon ki súlyosabb bőrprobléma, ami később még több bosszúságot okozhat.

A kamaszok közel 80%-a küzd valamilyen bőrproblémával, amelyek sokszor még a felnőtt korban is jelen vannak.

A leggyakrabban felmerülő kamaszkori bőrproblémának az aknék és a pattanások számítanak, melyek kialakulásának hátterében a túlzott faggyútermelés áll.

Az akne kezelése

Az akne kezelése

Az akne kezelése korántsem egyszerű feladat, és mind a bőrgyógyászok, mind a kozmetikusok számára az egyik legnehezebb, nagy tapasztalatot, türelmet és együttműködést igénylő feladat.

Az akne kezelésére ma már számos ecsetelő, rázókeverék, krém áll rendelkezésünkre. A tünetek javulásához általában ezek kombinációja is megfelelő lehet.

Személy szerint én a DUET RF- FRAKCIONÁLIS ÉS TERMÁLIS RÁDIÓFREKVENCIA kezelést részesítem előnyben, mely rendkivüli eredményeknek köszönhetően méltán lett közkedvelt az akne megszüntetésében.

Gyors eredményt nem szabad várni, általában minden készítményt legalább egy hónapig kell használni ahhoz, hogy hatásáról meggyőződjünk. Így tehát az eredményes kezelésnek elengedhetetlen része a páciens türelme.

A kamaszkori aknés bőr kezelése

A kamaszkori aknés bőr kezelését érdemes időben elkezdeni kozmetikus segítségével. Az aknét kezelő készítmények mellett jó szívvel ajánlom még az aktív szén, a grapefruit víz, a niacinamid (B3-vitamin), és a zöldtea kivonatot tartalmazó tisztító kezeléseket, melyek segítségével növényi hatóanyagok által tisztul meg a bőr.

A kozmetikus szerepe

A kozmetikus segít kialakítani a helyes bőrápolási rutint a bőrtípusnak megfelelően, hogy a továbbiakban helyesen tudjuk ápolni bőrünket. Tudatos bőrápolással a bőrproblémák elkerülhetőek, tehát mindenképp érdemes már kamaszkorban is odafigyelni a bőrápolásra.

A megfelelő bőrápolási rutin

A megfelelő bőrápolási rutin kialakítása kulcsfontosságú az akne kezelésében. Ennek alapvető elemei a rendszeres és alapos arctisztítás, a hidratálás, a pórusok tisztítása és a faggyútermelés szabályozása.

Arctisztítás: Az arctisztítás a bőrápolási rutin alapja. Az arctisztító termékek eltávolítják a szennyeződéseket, a faggyút és az elhalt hámsejteket a bőrről, megelőzve ezzel a pórusok eltömődését.

Hidratálás: A bőr hidratálása nélkülözhetetlen, még akkor is, ha a bőr zsíros vagy pattanásos. A megfelelő hidratáló krém segít fenntartani a bőr nedvességtartalmát, és megakadályozza a bőr túlzott száradását, amely további faggyútermelést okozhat.

Pórusok tisztítása: A pórusok tisztítása segít megelőzni a mitesszerek és a pattanások kialakulását. A pórustisztító termékek segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket és a felesleges faggyút, amelyek eltömíthetik a pórusokat.

Faggyútermelés szabályozása: A faggyútermelést szabályozó termékek segítenek csökkenteni a faggyúmirigyek túlzott működését, ezáltal csökkentve az akne kialakulásának esélyét.

A helyes bőrápolási rutin kialakítása

A bőrápolási rutin kialakításának első lépése az, hogy megismerjük a bőrtípusunkat. Nem minden bőr ugyanolyan, és ami az egyik ember számára működik, az nem feltétlenül működik a másik számára.

Az akne kezelése során fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek megfelelnek a bőrünk igényeinek.

Az arctisztítás a bőrápolási rutin első lépése. Használjunk egy gyengéd arctisztítót, amely eltávolítja a szennyeződéseket és a felesleges faggyút anélkül, hogy kiszárítaná a bőrt.

A tisztítás után következhet a tonizálás. A tonik segít eltávolítani az arctisztító által esetlegesen hátrahagyott maradékot, valamint frissíti és tonizálja a bőrt.

Ezt követi a hidratálás. A hidratáló krém segít megőrizni a bőr nedvességtartalmát, ami fontos a bőr egészségének fenntartásában.

Ezen felül használhatunk speciális termékeket is, mint például pórustisztító maszkokat, vagy faggyútermelést szabályozó szérumokat.

A megfelelő bőrápoló termékek kiválasztása

Az akne kezelése során használt bőrápoló termékek kiválasztásánál fontos, hogy olyan termékeket válasszunk, amelyek megfelelnek a bőrünk igényeinek.

Arctisztító: Válasszunk egy gyengéd, nem szárító arctisztítót, amely eltávolítja a szennyeződéseket és a felesleges faggyút anélkül, hogy kiszárítaná a bőrt.

Tonik: Válasszunk egy tonikot, amely frissíti és tonizálja a bőrt, valamint segít eltávolítani a tisztító által esetlegesen hátrahagyott maradékot.

Hidratáló: Válasszunk egy könnyű hidratálót, amely megőrzi a bőr nedvességtartalmát, de nem teszi zsírossá a bőrt.

Pórustisztító maszk: A pórustisztító maszkok segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket és a felesleges faggyút, amelyek eltömíthetik a pórusokat.

Faggyútermelést szabályozó szérum: A faggyútermelést szabályozó szérumok segítenek csökkenteni a faggyúmirigyek túlzott működését, ezáltal csökkentve az akne kialakulásának esélyét.

Bőrápolási tippek

Soha ne hagyjuk figyelmen kívül a napi arcmosást. Ez az egyik legegyszerűbb, de legfontosabb lépés az akne megelőzésében.

Kerüljük a bőr túlzott szárítását. A száraz bőr hajlamos a faggyú túltermelésére, ami tovább súlyosbíthatja az aknét.

Használjunk mindig fényvédőt. Egyes akné elleni termékek érzékennyé tehetik a bőrt a napfényre, ami további bőrproblémákat okozhat.

Soha ne nyomkodjuk a pattanásokat. Ez a baktériumok szétterjedését okozhatja, ami további pattanások kialakulásához vezethet, és heg maradhat.

Az akne kezelése nem egyszerű feladat, és gyakran időt és türelmet igényel. De az alapos bőrápolással és a megfelelő termékek használatával jelentős javulást érhetünk el, és végül megszabadulhatunk az aknétól.

Amennyiben akne kezelésre szeretnél bejelentkezni, kattints a gombra: